Mlýn Laboratoř Řízení jakosti

Laboratoř

Samostatnou kapitolou je práce kontrolní laboratoře. Proces výroby všech komodit je totiž přísně kontrolován od příjmu surovin, přes vlastní proces výroby produktů až po jejich balení a expedici. U mouky se provádí kontrolní testy na celou řadu ukazatelů ( např. pádové číslo, vlhkost, popel, lepek, granulace, dusíkaté látky, SDS test, a další ). Odborní pracovníci provádí jak smyslové posouzení kvality, tak fyzikálně chemické rozbory.

V této souvislosti je třeba připomenout, že firma získala v roce 2004 certifikát systému managementu jakosti podle ISO 9001:2000, v jehož rámci máme vytvořen systém kontrolních bodů.

Zvýšenou pozornost klade laboratoř kontrole hlavní vstupní suroviny potravinářské pšenici, kde se stanovují základní znaky ( např. lepek, popel, objemová hmotnost, vlhkost, číslo poklesu, Zelenyho test a další ) a zjišťuje se zdravotní nezávadnost pšenice ( např. škůdci, nečistoty, cizí pachy, příměsi, atd. ).

Důležitá je rovněž jakost finálních výrobků, která musí splňovat ustanovení zákona o potravinách, včetně prováděcích vyhlášek zákona a zejména vyhovovat požadavkům našich zákazníků.

Pro všechny potřebné analýzy používáme metrologicky ověřená a kalibrovaná měřidla. Mezi základní měřidla patří laboratorní váhy, vlhkoměry na obiloviny a mouky, sušárna a pec, hektolitrová váha, prosévací přístroje a laboratorní síta, laboratorní mlýn a mnoho dalších.